duminică, 9 octombrie 2011

Patriarhul Kirill a oficiat o liturghie la Chişinău. Premierul Vlad Filat a primit Împărtăşania. "Ordinul Republicii" pentru patriarhul rus de la Marian Lupu

Comunicat de presă

Prim-ministrul Vlad FILAT a asistat astăzi la Sfînta liturghie oficiată de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, KIRILL, la Catedrala „Naşterea Domnului” din capitală

Conducerea ţării, însoţită de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, VLADIMIR, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valerii KUZMIN l-au întîmpinat pe Sanctitatea Sa Patriarhul KIRIL la Arcul de Triumf.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, KIRIL, fiind ajutat de un sobor de ierarhi, a oficiat Serviciul divin, după care a rostit o predică.


Premierul s-a împărtăşit din Sfintele Taine ce au fost oferite credincioşilor spre finalul Serviciului divin. Vlad FILAT a spus că vizita Patriarhului KIRIL este foarte importantă pentru credincioşii din ţara noastră. Prim-ministrul va avea în seara acestei zile o întrevedere bilaterală cu Sanctitatea Sa.

Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, VLADIMIR a spus că pe parcursul a 23 de ani Biserica Ortodoxă din Moldova a cunoscut o perioadă de înflorire, fiind deschise sau redeschise circa 1100 de biserici, 42 de mănăstiri şi 8 schituri, fiind aleşi în rang de preot 1174 de persoane. Activează 8 scoli teologice şi au fost editate circa 500 de lucrări teologice, iar în 80 de şcoli se predă obiectul religia.

ÎPS VLADIMIR a subliniat că poporul moldovenesc este unul evlavios, rugîndu-l pe Patriarhul KIRIL să pomenească  poporul Moldovei şi conducerea sa în rugăciunile sale. Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove i-a dăruit Patriarhului o icoană cu un sobor de sfinţi moldoveni.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a mulţumit Mitropolitului VLADIMIR pentru activitatea desfăşurată, subliniind aportul lui la revigorarea credinţei ortodoxe şi păstrarea unităţii bisericii. Sanctitatea Sa a dăruit eparhiilor şi parohiilor din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove evanghelii traduse în limba de stat, o broderie cu chipul Maicii Domnului şi iconiţe pentru credincioşi.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului 


COMUNICAT DE PRESĂChișinău, 09 octombrie 2011 Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președinte al Parlamentului i-a conferit „Ordinul  Republicii” Patriarhului  Moscovei  şi  al  Întregii  Rusii,  KIRIL.

În cadrul ceremoniei de decorare, Președintele interimar Marian Lupu a menționat că, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite  în păstrarea şi înmulţirea valorilor spirituale şi morale, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă întru întărirea tradiţiilor creştine ortodoxe şi contribuţie la dezvoltarea şi aprofundarea legăturilor între popoarele  rus şi moldovenesc, Sanctităţii Sale KIRIL (Vladimir GUNDEAEV),  Patriarhul  Moscovei  şi  al  Întregii  Rusii,  i  se  conferă  „Ordinul  Republicii”. 

Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova


Niciun comentariu: