sâmbătă, 8 octombrie 2011

Premierul şi miniştrii la „Ziua Naţională a Vinului”


Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la cea de a X-a ediţie a sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului”


Evenimentul se desfăşoară în perioada 8-9 octombrie la Centrul expoziţional”Moldexpo”, la el participînd 54 de companii vitivinicole  şi circa 100 de meşteri populari.


În debutul evenimentului, Vasile BUMACOV, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a felicitat crescătorii de struguri şi producătorii de vinuri pentru munca depusă.„Vinul nostru conţine cel mai mult suflet moldovenesc, este cel mai exportat produs din Republica Moldova şi ne reprezintă cel mai mult în lume”, a spus ministrul.


Vasile BUMACOV  a menţionat că sectorul vitivinicol este în pragul unei reforme mari – crearea Agenţiei naţionale a viei şi vinului.


„De asemenea, astăzi, în premieră sînt prezentate cele patru regiuni geografice vitivinicole ale ţării: Vadul lui Traian, Ştefan Vodă, Codru şi Bălţi, dar şi brandul naţional al viei şi vinului, ce are drept scop promovarea producţiei vinicole autohtone peste hotarele ţării.  Tot astăzi va fi prezentat şi proiectul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) în valoare de 75 milioane euro, care este destinat dezvoltării acestui domeniu, iar mîine membrii Cabinetului de Miniştri  vor găti bucate tradiţionale pentru toţi vizitatorii”, a spus ministrul.


La rîndul său, Vlad FILAT a spus că Ziua Naţională a Vinului este o sărbătoare deosebită pentru Republica Moldova.


„În aceşti zece ani de cînd este organizat acest eveniment am trecut prin perioade şi mai bune şi mai puţin bune, dar cel mai important este că am reuşit să menţinem calitatea vinului moldovenesc şi să avem o perspectivă bună pentru acest domeniu”, a spus Prim-ministrul.


Vlad FILAT a precizat că vinurile moldoveneşti transmit sentimente de prietenie şi bunăvoinţă şi şi-a exprimat aprecierea faţă de numărul mare de turişti care sînt prezenţi la acest eveniment.

„Doresc tuturor celor care muncesc zi de zi în domeniul vitivinicol să continue să pună suflet în ceea ce fac. Guvernul va continua să susţină dezvoltarea acestui sector şi, deoarece vinurile sînt un produs agroalimentar cu efect curativ  din 2012 vor fi scutite de accize şi timbre”, a anunţat Vlad FILAT.


Premierul s-a referit şi la necesitatea prezenţei cît mai mari a producţiei vitivinicole naţionale pe pieţele externe, dar şi la  faptul că şi acasă trebuie consumate vinuri de calitate. 


În cadrul ceremoniei a fost anunţat şi cîştigătorul Marelui Premiu al  festivalului care în acest an  i-a revenit companiei S.A. „Romaneşti”. Trofeul a fost înmînat de către Vlad FILAT, care le-a urat mult succes în continuare şi să continue să producă doar vinuri de cea mai bună calitate.

Ulterior, Vlad FILAT şi mai mulţi membri ai Cabinetului de Miniştri au vizitat standurile vinificatorilor, au gustat din vinurile şi bucate tradiţionale.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului


Niciun comentariu: