vineri, 25 noiembrie 2011

Un expert susţine că Spitalul clinic de psihiatrie din Chişinău este interesat financiar să aibă cât mai mulţi pacienţi

10 mii de internări anual. Fiecare caz tratat - 5.400 de lei 

Psihiatria are interes financiar să aibă mai mulţi pacienţi, susţine un expertcitat de Info-Prim Neo

Instituţiile de psihiatrie au interes financiar să aibă internaţi cât mai mulţi pacienţi, chiar şi împotriva dorinţei acestora, susţine directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), Vanu Jereghi. De cealaltă parte, managerii Spitalului clinic de psihiatrie din oraşul Codru, suburbie a Chişinăului, spun că din cauza instituţiilor neguvernamentale, care strică imaginea instituţiilor de psihiatrie, au de suferit pacienţii.


Vanu Jereghi a declarat pentru Info-Prim Neo că procedura medicală în cazul persoanelor cu dereglări mintale este destul de complicată. Acestea sunt duse în faţa judecătorului şi, dacă nu vor să rămână de bunăvoie la spital, medicii au 48 de ore să prezinte judecătorului un raport despre necesitatea internării.

Potrivit lui Vanu Jereghi, Spitalul clinic de psihiatrie primeşte pentru fiecare caz tratat 5400 de lei de la Casa Naţională pentru Asigurări în Medicină (CNAM). „De obicei, când în cele 48 de ore pacientului i se administrează foarte multe preparate, el renunţă la cererea sa anterioară de a nu mai fi internat în instituţia psihiatrică. Astfel, dacă pe mine mă internează în instituţie de 3 ori într-un an şi de fiecare dată se consideră un caz tratat, această instituţie primeşte de fiecare dată câte 5400 lei. Dacă stau internat 10 sau 15 zile, instituţia nu primeşte banii de la CNAM. Din punct de vedere financiar medicii sunt obligaţi să mă ţină acolo 28 de zile, pentru „ochi frumoşi” ca să încaseze suma”, a menţionat directorul IDOM.

Spitalul clinic de psihiatrie din Chişinău are 10 mii de internări anual. „5400 lei înmulţite cu 10 mii face o sumă destul de bună”, a accentuat Vanu Jereghi. Acesta susţine că în instituţiile de acest gen nu sunt internaţi pacienţii care îşi apără drepturile, care sunt mai lucizi. Totuşi cazurile de refuz sunt foarte puţine.

Vicedirectorul pe management, informaţii şi servicii consultative a Spitalului clinic de psihiatrie, Mircea Cucu, afirmă că în instituţie nu sunt internaţi pacienţii care nu necesită tratament, ci doar îngrijire, cum ar fi de exemplu în cazul unor bătrâni „Sunt cazuri când copiii vor să-şi interneze părintele pentru a le vinde proprietăţile. Pentru oamenii care au nevoie de îngrijire există aziluri speciale. La spitalul nostru sunt tratate persoanele cu dereglări psihice acute. Nu internăm persoane care suferă de alcoolism cronic pentru că astfel de pacienţi trebuie trataţi de către alte instituţii”, a spus Mircea Cucu.

Informaţiile despre cazuri de internare în instituţiile de psihiatrie a persoanelor care au comis infracţiuni şi doresc să scape de închisoare ţin de domeniul fantasticului, susţine Mircea Cucu. Potrivit managerului, din cauza unor astfel de zvonuri şi a unor instituţii neguvernamentale care atribuie instituţiilor psihiatrice mai multe încălcări, are de suferit imaginea serviciului de psihiatrie.

„Au apărut nişte organizaţii neguvernamentale care tot bat în noi că n-am respecta drepturile omului sau că am avea alte interese. Ne strică imaginea, iar ca rezultat au de suferit pacienţii, care-şi pierd şi ultima nădejde să se facă bine. În loc să se adreseze la asistenţa psihiatrică, ei merg pe la mănăstiri. Da, recunoaştem, acest serviciu nu este ideal, dar aceasta e din cauza insuficienţei surselor financiare. Nu avem condiţiile pe care şi noi le dorim, dar instituţiile neguvernamentale prin intermediul mass-media ne strică imaginea în general. Dacă ar exista astfel de serviciu privat, ne-am împărţi, că nu ţinem să tratăm neapărat noi toţi pacienţii”, a menţionat vicedirectorul Spitalului clinic de psihiatrie.

În raportul comisarului ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, întocmit după ce a vizitat Republica Moldova, oficialul menţionează că pacienţilor Spitalului clinic de psihiatrie din oraşul Codru li se încalcă mai multe drepturi. „Am fost deosebit de pătrunsă de gradul limitat de acces al pacienţilor internaţi forţat la procesele ce ar putea să ducă la eliberarea acestora. Deşi legea prevede revizuirea detenţiei la fiecare şase luni, se pare că pacienţii nici nu au auzit de existenţa comisiei de revizuire. Un pacient a comentat cu amărăciune că sistemul este foarte bun la privarea de libertate a oamenilor, însă este foarte dificil să fii eliberat înapoi”, a remarcat comisarul, care a vizitat Moldova în perioada 1-4 noiembrie.

Vicedirectorul pentru expertiza psihiatrico-legală a Spitalului clinic de psihiatrie, Ion Catrinici, contactat de Info-Prim Neo, a spus că înaltul comisar pentru drepturile omului nu a putut să înţeleagă situaţia de la noi într-o vizită de doar câteva ore. „Doamna înalt comisar a vorbit tet-a-tet cu pacienţii. Depinde şi cu ce pacienţi a interacţionat, ei puteau foarte uşor să o mintă în privinţa condiţiilor de aflare şi de examinare a dosarelor lor”, a notat Ion Catrinici.

Potrivit vicedirectorului, instanţa de judecată verifică o dată la şase luni necesitatea de a prelungi, modifica sau înceta tratamentul prin constrângere. „Avem pacienţi care au comis de la un omor până la patru şi ei, după un an de tratament, vor să plece acasă. Ei au dereglări, nu înţeleg că prezintă pericol pentru societate. O dată la şase luni noi expediem în judecată dosarele cu raportul nostru despre pacienţi şi de acolo ne spun hotărârea lor. În fiecare fişă medicală scrie că pacientul a fost informat despre concluzia comisiei de revizuire. Este semnătura pacienţilor. Remarca înaltului comisar precum că pacienţii nici nu ştiu despre existenţa comisiei nu corespunde realităţii”, a comunicat Ion Catrinici.

Vicedirectorul s-a referit şi la cazurile în care persoanele care vor să se interneze în instituţiile psihiatrice pentru a scăpa de închisoare sau armată, menţionând că acestea sunt foarte rare. „Pentru persoanele care au antecedente penale este josnic să simuleze o boală mintală, deoarece după ce se va demonstra că nu este bolnav şi va ajunge în penitenciar va avea probleme cu ceilalţi deţinuţi. Cei care o fac pentru prima dată sunt uşor depistaţi de medici că au un comportament simulativ”, a menţionat Ion Catrinici.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară prevalenţa maladiilor mintale şi de comportament, conform datelor statistice din 2010, este de 2764,3 cazuri la 100 mii populaţie şi se află în continuă creştere. Anul precedent, din totalul de peste 98 mii de persoane bolnave înregistrate, aproape 19 mii au fost copii cu vârsta până la 18 ani.

Niciun comentariu: