joi, 5 ianuarie 2012

PL: "Persoana controversată a ambasadorului Kuzmin, cantonată iremediabil în mentalitatea imperialismului sovietic, a devenit un pericol grav"

PL cere Kremlinului rechemarea lui Valeri Kuzmin

Partidul Liberal (PL) va înainta un demers către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene cu solicitarea să întreprindă demersurile necesare pe lângă partea rusă pentru rechemarea ambasadorului Valeri Kuzmin. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat într-o conferinţă de presă, că ambasadorul rus îşi permite declaraţii ofensatoare la adresa cetăţenilor din Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Partidul Liberal condamnă declaraţiile ambasadorului rus în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova, Vadim Pisari, de către un pacificatorul rus, în zona de securitate de la Nistru. 


Potrivit liderului PL, aceste declaraţii au fost lansate pentru denigrarea victimei şi dezinformarea opiniei publice. 

„Acest ambasador nu are nimic cu diplomaţia. Declaraţiile lui sunt ieşite din comun. În loc să meargă să-şi ceară scuze de la familie pentru cele întâmplate, el a dat vina pe persoana care a murit de toate cele întâmplate. Cerem ca acest ambasador să fie rechemat şi în locul lui să vină un alt ambasador”, a declarat Mihai Ghimpu.

Vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, a menţionat că a rămas şocat de declaraţiile făcute de către ambasadorul Kuzmin. „Nu a găsit buna-cuviinţă să vină măcar cu nişte reţineri până la concluziile anchetei”, a spus deputatul PL.

Un alt vicepreşedinte al formaţiunii, Boris Vieru, a menţionat că Partidul Liberal califică declaraţiile respectivului ambasador de-a dreptul indecente, insultătoare pentru ţara-gazdă şi neconforme cu statutul său diplomatic.

„Dânsul îşi permite să pună note de purtare liderilor politici şi conducătorilor statului, să indice ce monumente să fie înlăturate din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ce istorie să se studieze în şcolile noastre şi ce limbă să se vorbească în instituţiile statului. Asemenea abordări au atins deja un prag critic de amestec inadmisibil şi inacceptabil în treburile interne are Republicii Moldova”, a spus Boris Vieru. 

Liberalul a menţionat că activitatea ambasadorului trezeşte nemulţumiri generale şi aduce grave prejudicii relaţiilor dintre cele două state.

După incidentul de la postul de pacificatori de lângă Vadul lui Vodă, ambasadorul rus a făcut declaraţii pentru presă spunând că tânărul împuscat mortal de către un pacificator rus ar fi fost beat şi conducea o maşină furată. Informaţia a fost dezminţită de către MAI.

Ministerul de Externe al Moldovei a calificat declaraţiile ambasadorului nepotrivite în contextul în care, în urma incidentului, un cetăţean al Republicii Moldova şi-a pierdut viaţa. Potrivit MAEIE, nu este pentru prima dată când ambasadorul rus Valeri Kuzmin face declaraţii care nu se încadrează în uzanţele diplomatice.


Ştire Elldor.Info şi declaraţia PL remisă presei:

PL-ul lui Mihai Ghimpu cere ca Valeri Kuzmin să părăsească Republica Moldova


Niciun comentariu: