vineri, 6 ianuarie 2012

SUA, UE, OSCE şi Germania despre incidentul de la Vadul lui Vodă şi situaţia din Zona de Securitate

OSCE şi-a manifestat îngrijorarea faţă de incidentul de la Vadul lui Vodă

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Şeful Misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Philip Remler, şi-a exprimat îngrijorarea privind incidentul fatal din 1 ianuarie în Zona de Securitate a conflictului transnistrean, informează MOLDPRES.

Într-un comunicat remis agenţiei, Philip Remler declară: "Sînt îngrijorat de faptul că s-a recurs la forţă în Zona de Securitate". "Salut luarea deciziei în timp util de către Comisia Unificată de Control (CUC) de a mandata comisia Comandamentului Militar Unificat să investigheze incidentul", a spus ambasadorul.


Remler a îndemnat la o investigaţie minuţioasă a incidentului, inclusiv privind acţiunile pacificatorilor şi corespunderea acestora cu mandatul, instruirea, regulile de angajare care definesc timpul şi modul în care forţele pot fi folosite şi instrucţiunile pentru forţele de menţinere a păcii.

În dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, un tînăr de 18 ani a fost ucis de un membru al forţelor de menţinere a păcii în Zona de Securitate a conflictului transnistrean în timp ce trecea un punct de control în apropierea oraşului Vadul lui Vodă.

"Transmit condoleanţe familiei victimei", a mai spus Remler, citat de MOLDPRES.


OSCE: Decizia de modificare a caracterului actualei misiuni de pacificare trebuie luată prin consens de toţi actorii implicaţi în proces

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a avut ieri o întrevedere cu şeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jan Plesinger, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru Reintegrare.

În cadrul discuţiilor, interlocutorii s-au referit la incidentul tragic din 1 ianuarie de la postul de pacificatori nr.9, la necesitatea modificării statutului misiunii de pacificare din Zona de Securitate în unul cu caracter civil, sub mandat internaţional, dar şi la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană, ce urmează să se desfăşoare la sfîrşitul lunii februarie la Dublin, Irlanda.

Viceprim-ministrul a menţionat că, moartea tînărului Vadim Pisari, survenită în urma tragerii cu arma din dotare de către un pacificator rus, este o tragedie umană enormă. Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, autorităţile Moldovei vor monitoriza foarte atent ca ancheta pe acest caz să se desfăşoare corect şi profesionist. Eugen Carpov a solicitat susţinere din partea OSCE în derularea anchetei iniţiate, apreciind cunoaşterea în detaliu a problematicii transnistrene de către Misiunea OSCE în Moldova.

Vicepremierul Eugen Carpov a reiterat că Republica Moldova pledează pentru transformarea misiunii de menţinere a păcii în una civilă sub mandat internaţional, precizînd că tragicul incident de duminică este o dovadă în plus că în Zona de Securitate nu avem nevoie de arme şi blindate.

Potrivit viceprim-ministrului, Republica Moldova este în contact cu partenerii externi pentru demararea unui proces de discuţii pentru modificarea statutului actual al misiunii de pacificare în unul civil. Eugen Carpov l-a informat pe şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova despre declaraţiile Ucrainei, UE, Germaniei cu privire la susţinerea ideii de modificare a caracterului forţelor de pacificare în Zona de Securitate.

Jan Plesinger a menţionat că şi OSCE urmează să emită o Declaraţie cu referire la incidentul din dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova a mai spus că OSCE are capacităţi să ia sub egida sa o misiune civilă de pacificare, dar decizia de modificare a caracterului actualei misiuni trebuie luată prin consens de toţi actorii implicaţi în proces.


SUA şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la demilitarizarea regiunii transnistrene

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a declarat că poate lua parte la discutarea demilitarizării regiunii transnistrene, informează MOLDPRES.

Într-un comunicat remis agenţiei, ambasada SUA afirmă că "ne alăturăm Uniunii Europene în confirmarea disponibilităţii noastre de a participa activ la discuţiile cu privire la demilitarizarea regiunii şi transformarea corespunzătoare a operaţiunii curente de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune sub auspiciile OSCE".

Statele Unite au făcut declaraţia după ce un pacificator rus a împuşcat mortal un localnic în preajma oraşului Vadul lui Vodă. "Statele Unite îşi exprimă regretul profund în legătură cu incidentul care a avut loc pe data de 1 ianuarie în Zona de securitate şi exprimă condoleanţe în legătura cu decesul tragic al lui Vadim Pisari", se spune în declaraţie.

"Noi îndemnăm autorităţile ruseşti şi cele moldoveneşti să întreprindă paşi pentru a evita creşterea tensiunii şi să efectueze împreună o investigaţie minuţioasă. Acest incident arată necesitatea demilitarizării zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor", relevă ambasada SUA la Chişinău în declaraţia sa, citată de MOLDPRES.Germania s-a arătat consternată de uciderea lui Vadim Pisari

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Ministerul de Externe al Germaniei s-a arătat consternat de uciderea lui Vadim Pisari de către un pacificator rus în preajma oraşului Vadul lui Vodă, pe 1 ianuarie, informează MOLDPRES.

Ambasada Germaniei la Chişinău a difuzat un comunicat în care se menţionează că "Ministerul Federal al Afacerilor Externe este consternat de incidental care a avut loc la punctual de control spre Transnistria, în care un moldovean a fost rănit mortal de către un soldat al trupelor pacificatoare ruseşti".

Ministerul german de Externe consideră că "acest incident arată într-un mod tragic că este nevoie urgent, spre binele populaţiei afectate de conflictul transnistrean, de a conveni asupra măsurilor de consolidare a încrederii şi de a revizui managementul securităţii, scopul fiind asigurarea deplasării libere şi în siguranţă a oamenilor pe teritoriul regiunii".

Berlinul afirmă că "doar în cadrul discuţiilor oficiale în formatul 5+2 se poate ajunge la o aplanare durabilă a conflictului". În comunicatul citat de MOLDPRES se mai spune că "Germania este gata să susţină şi în continuare acest proces".Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte ce ţin de agenda europeană a Republicii Moldova şi incidentul ce a avut loc la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă.

Dirk Schuebel a felicitat Premierul şi Guvernul Republicii Moldova pentru modul în care au realizat în 2011 angajamentele asumate în domeniul integrării europene.

"UE va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea reformelor şi democratizării şi mizează că anul 2012, va fi la fel de bun ca şi anul care a trecut", a spus Ambasadorul.

Premierul Vlad Filat a mulţumit pentru apreciere, precizînd că, în raport cu UE, Moldova a reuşit să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, pe plan intern însă, o restanţă rămîne nealegerea Preşedintelui.

"Sper că în anul 2012 vom reuşi, cu calm şi raţiune, să realizăm şi acest angajament", a specificat Premierul.
Vlad Filat s-a referit şi la incidentul soldat cu moartea lui Vadim Pisari. Premierul şi-a exprimat regretul faţă de cele întîmplate, menţionînd că autorităţile au întreprins toate acţiunile necesare pentru derularea unei investigaţii obiective. La rîndul său, Dirk Schuebel a menţionat că Uniunea Europeană susţine Republica Moldova şi va continua să contribuie la identificarea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean.

Niciun comentariu: