marți, 20 martie 2012

Iurie Leancă în prima zi de vizită în SUA (Elldor.Info)

În prima zi a vizitei sale în SUA, la 19 martie, viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o serie de întrevederi în Congresul SUA, a fost invitatul-cheie la evenimentul public organizat de către Centrul analitic Atlantic Council şi a participat la ceremonia de înmânare a unor materiale arhivistice Muzeului Holocaustului transmise de către autorităţile de la Chişinău, informează Serviciul de presă al MAEIE.

În discuţiile cu senatorul Richard Lugar şi cu congresmenii David Price, Dan Burton şi Gregory Meeks, Iurie Leancă a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de SUA proceselor democratice din Republica Moldova.
Totodată, şeful diplomaţiei moldovene a solicitat asistenţa partenerilor americani în efortul Republicii Moldova de integrare europeană, dezvoltare economică, securitate energetică şi atragere a investiţiilor americane.


La rândul lor, congresmenii americani au asigurat de tot sprijinul SUA pentru guvernarea de la Chişinău şi reformele lansate de către aceasta. De asemenea, au salutat recentele evoluţii politice de la Chişinău, în particular cele legate de alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Preşedintele Subcomitetului pentru Europa şi Eurasia al Camerei Reprezentanţilor, Dan Burton, a comunicat că va conduce o delegaţie de legislatori americani care va vizita Republica Moldova în perioada 21-24 mai 2012.

Evenimentul de la Atlantic Council, dedicat priorităţilor Republicii Moldova, a întrunit reprezentanţi ai Administraţiei şi Congresului SUA, mediului academic, diplomatic şi privat din capitala federală.

În prezentarea sa, Iurie Leancă a făcut o trecere în revistă a recentelor evoluţii politice şi viziunea guvernării de la Chişinău despre parcursul european pe care îl va urma.

Participanţii şi-au manifestat interesul faţă de subiectele relevante de pe agenda bilaterală Republica Moldova – SUA, procesele democratice, absolvirea Republicii Moldova de sub incidenţa prevederilor Amendamentului Jackson-Vanik şi accesul la Regimul de Comerţ Normal Permanent pentru Republica Moldova în contextul avansării dialogului bilateral moldo-american, soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, au fost apreciate succesele obţinute de Republica Moldova pe aceste dimensiuni, se arată în comunicatul de la MAEIE.

Iurie Leancă, efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la invitaţia Secretarului de stat Hillary Clinton, în zilele de 19 şi 20 martie.


Niciun comentariu: