miercuri, 21 martie 2012

Niciun ordin privind redobândirea cetăţeniei române, în ultimele patru săptămâni

Aproape o luna fara nicio veste de la Bucuresti. Mai multi moldoveni asteapta sa devina cetateni romani cu acte in regula, dar, in ultimele patru saptamani, nu a fost publicat niciun ordin privind redobandirea cetateniei romane. 
De partea celalalta, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie da asigurari ca lucreaza in continuare, doar ca dosarele sunt verificate mai atent.

“Nu va pierdeti speranta. Mai reveniti.” Acesta este mesajul pe care Lilia Gutu il citeste in fiecare seara, cautandu-si numele printre beneficiarii de cetatenie romana. Femeia vrea sa obtina pasaport romanesc pentru a pleca impreuna cu fiul ei care vrea sa faca studii in Germania. In luna iunie ea a depus dosarul, iar de atunci tot asteapta.


De aproape o luna Autoritatea Nationala pentru Cetatenie redobandire a cetateniei romane. Potrivit site-ului oficial al institutiei, ultimele ordine au fost publicate pe 24 februarie.

Exista voci care presupun ca aceasta pauza a fost luata dupa ce la inceputul lunii martie cativa functionari de la ANC au fost retinuti, fiind suspectati ca luau mita pentru acordarea cetateniei romane. De partea cealalta, purtatorul de cuvant al Autoritatii pentru Cetatenie da asigurari ca acest lucru nu a afectat activitatea institutiei.

Totodata, intr-o nota informativa plasata pe site-ul www.cetatenie.ro se precizeaza ca nu exista temei pentru ingrijorare. Cu toate acestea in comunicat se spune ca: "O ancheta în desfasurare nu are cum sa nu afecteze modul normal de lucru al unei institutiei, deci sunt posibile si previzibile unele întârzieri în procesul de lucru atât al ANC, cât si a primariilor care elibereaza certificate de nastere si stare civila. Va recomandam sa aveti un pic mai multa rabdare decât de obicei.”

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a mai precizat ca nu exista o regularitate a publicarii ordinelor. Astfel, fiecare dosar este verificat minutios, iar rezultatul va fi plasat imediat pe site-urile specializate. Totusi, daca este sa comparam cu luna martie a anului trecut atunci pe site-ul ANC-ului au fost publicate peste 20 de ordine, in urma carora in jur 8 mii de moldoveni au primit cetatenie romaneasca.

Niciun comentariu: