miercuri, 11 aprilie 2012

Consiliul Unirii propune Guvernului să declare zi de doliu la 16 mai


Consiliul Unirii propune să se declare zi de doliu la 16 mai

2012-04-11 Consiliul Unirii propune să se declare zi de doliu naţional la 16 mai în contextul „comemorării a 200 de ani de la dezmembrarea Ţării Moldovei de către Imperiul Rus, în anul 1812, şi a victimelor ocupaţiei”. Membrii consiliului au declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că fac această recomandare Guvernului Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Consiliul Unirii propune în acestă zi să fie coborât în bernă drapelul de stat al Republicii Moldova în toate localităţile şi să se păstreze un moment de reculegere în semn de compasiune pentru victimele ocupaţiei ţariste. Consiliul a elaborat şi un plan de acţiuni pentru această zi. Iulia Deleu, preşedintele Fundaţiei „Dreptul şi Democraţia”, membru al Consiliului Unirii, a comunicat că se propune autorităţilor să desfăşoare diferite acţiuni de comemorare.„În biserici să se desfăşoare un serviciu divin de pomenire a victimelor acelor evenimente. Primăria Chişinăului să desfăşoare un miting de comemorare. La muzee să se organizeze expoziţii de documente istorice consacrate războiului ruso-turc şi consecinţelor acestuia. Să se difuzeze reportaje de la manifestările dedicate evenimentului la posturile radio şi TV, iar la instituţiile de învăţământ de toate nivelurile să se organizeze ore de educaţie patriotică”, a comunicat Iulia Deleu.


Gheorghe Viţă, preşedintele Uniunii românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, copreşedinte al Consiliului Unirii, a menţionat că se recomandă autorităţilor publice locale să elaboreze şi să realizeze planuri proprii pentru ziua dedicată comemorării, iar mijloacelor de presă să mediatizeze aceste acţiuni. „Acoperirea financiară a acţiunilor se va efectua din contul şi în limitele alocaţiilor aprobate în bugetele pe anul 2012”, a spus Gheorghe Viţă.


Consiliul Unirii aşteaptă răspunsul Guvernului în termenul stabilit de lege – 30 de zile. Pentru 13 mai este planificat un marş pe lângă ambasadele Rusiei şi Turciei, cu peste 10 mii de participanţi. De asemenea va fi organizat un concert al interpreţilor de peste Prut.


Consiliul Unirii susţine că această iniţiativă este prima. Cu această ocazie se oferă o şansă Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti să demonstreze care este poziţia lor vizavi de evenimentele din mai 1812.  

Niciun comentariu: