duminică, 8 aprilie 2012

Devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei a costat statul milioane


După 3 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când au fost devastate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, deputaţii şi preşedintele nu au reuşit să revină în birourile lor. Dacă în primii doi ani din bugetul de stat au fost alocaţi bani pentru reparaţii, atunci în 2011 şi în 2012 finanţările au fost stopate, la fel ca şi lucrările.

Ecaterina Grigorean, ofiţer de presă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în gestiunea cărui este reparaţia clădirii Parlamentului, a declarat pentru Info-Prim Neo că necesarul estimat iniţial pentru reparaţii a fost de 250 de milioane de lei. În primii doi ani s-au investit circa 76 de milioane. Când s-au terminat banii, s-au oprit şi lucrările.

Până acum la Parlament au fost făcute lucrări de demolare şi de demontare, a fost executată structura de rezistenţă a anexei clădirii – sala de şedinţe, au fost pozate reţelele inginereşti interioare şi exterioare, a fost aşezată pardoseala. Pentru finalizarea lucrărilor, plus dotarea birourilor cu cele necesare, ar mai fi nevoie de circa 370 de milioane de lei. Ofiţerul de presă de la minister spune că, dacă s-ar da banii, clădirea ar fi gata până la sfârşitul anului 2012.

De reparaţia Preşedinţiei este responsabilă Cancelaria de Stat. Solicitat de Info-Prim Neo, secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a declarat că şi la Preşedinţie lucrările sunt stopate din acelaşi motiv: lipsa finanţărilor. Până în prezent s-au cheltuit circa 74 de milioane, bani alocaţi în 2009, şi încă circa 24 de milioane în 2010.

Eduard Bănăruc spune că reparaţia la Preşedinţie este gata în proporţie de 50%. Pe timp de iarnă clădirea a fost încălzită pentru a păstra ceea ce deja a fost refăcut. Pentru a finaliza lucrările mai e nevoie de 112 milioane de lei, sumă care nu include cheltuielile pentru amenajarea birourilor.

Singura şansă de a relua lucrările ar fi o eventuală rectificare la bugetul de stat şi alocarea surselor necesare, însă deocamdată acest subiect nu a fost abordat. Antreprenorii spun că e nevoie şi de o reevaluare a costurilor întrucât preţurile din 2009 şi cele de acum nu sunt comparabile.

7 aprilie 2009 a adunat în stradă tinerii care au protestat împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, pe care le-au considerat fraudate. Protestele paşnice au degenerat, clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului au fost distruse, iar câteva sute de tineri au fost reţinuţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie. În 3 ani autorităţile nu au dat un răspuns cine se face vinovat de evenimentele din 2009. 
Niciun comentariu: