duminică, 29 aprilie 2012

In Memoriam Boris Melnic


S-a mai stins un astru academic -
Boris Melnic
(11.02.1928–27.04.2012)

Academicianul Boris Melnic a fost omul model de știință care s-a format în perioada postbelică în mediul universitar, manifestându-se  plenar în cercetările biologice (fiziologia umană și fiziologia animală), dar și ca un manager iscusit în domeniul educației și științei. Amintim doar de unele repere din vasta sa activitate de muncă organizatorică și științifico-didactică: a fost prorector (1960-1974) și rector (1974-1992) al Universității de Stat din Moldova pe parcurs de 32 de ani.


O pagină strălucită a înscris savantul în istoria Comisiei de Atestare a RM, fondată în 1992, conform Decretului Președintelui RM din 25 martie 1992, și pe care a condus-o și dezvotat-o pe parcurs de un deceniu, punând temeliile sistemului național de atestare. Ulterior această instituție și-a extins atribuțiile, transformându-se din 2004, potrivit Codului cu privire la știință și inovare, în Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare – formulă în care își exercită atribuțiile și astăzi.

În ultimii ani academicianul Boris Melnic a fost director al Consiliului Consultativ de Expertiză al AȘM, concomitent găsindu-și refugiul sufletesc în laboratorul de homologie din cadrul Societății Științifice „Omul și Universul”, pe care a creat-o în 1999. A publicat peste 400 de lucrări științifice, inclusiv 9 monografii și 8 manuale.

Savantul și omul Boris Melnic va rămâne pentru totdeauna în memoria celor care l-au cunoscut, l-au apreciat și i-au susținut ideile lui pentru a face lumea plaiului nostru moldav mai bună, mai cultă, mai prosperă.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor, tuturor celor care astăzi deplâng moartea unui consacrat și valoros om de știință!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare
 Text şi foto remise de Serviciul de presă al AŞM

Un comentariu:

виталий бородин spunea...

гордость земли молдавской!земля пухом и царство небесное!