joi, 5 aprilie 2012

Valeriu Lazăr şi Vitalie Marinuţa, găsiţi vinovaţi de o comisie de anchetă

Elldor.Info:
Comisia parlamentară de anchetă care a investigat comercializarea unui lot de armament din dotarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova către Armenia a constatat că tranzacţia s-a făcut cu încălcări, prin tratative directe cu un singur cumpărător, compania letonă „Latspeceksport”.
Comisia i-a găsit vinovaţi pe cinci demnitari de înalt rang: Valeriu Lazăr, vicepremier, ministru al Economiei, Vitalie Marinuţa, ministru al Apărării, Andrei Popov, ministru adjunct de Externe, Valentin Dediu, director interimar al SIS, Iurie Richicinschi, seecretar al Consiliului Suprem de Securitate.
Raportul comisiei parlamentare de anchetă va fi remis Procuraturii Generale, care într-un termen de trei luni ar urma să investigheze cazul şi să informeze Parlamentul despre rezultate. De asemenea, raportul va fi expediat preşedintelui Nicolae Timofti (Comandantul Suprem) şi premierului Vlad Filat.
În cadrul discuţiilor din Parlament, deputatul PDM Dumitru Diacov a criticat faptul că armamentul a fost vândut unei ţări “cu zonă de conflict şi probleme”, Armenia având un diferend teritorial cu Azerbaidjanul, în Karabah.


Armamentul moldovenesc, vândut ilegal către Armenia: 5 vinovați printre demnitarii de rang înalt 

Unimedia: Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea completă a procesului de comercializare a armamentului din dotarea Forțelor Armate (FA) către Armenia a constatat că vânzarea a avut loc cu grave încălcări ale procedurii legale. Totodată, comisia a constatat că printre demnitarii cu rang înalt în stat sunt cel puțin 5 vinovați.

Potrivit comisiei, armamentul a fost vândut prin tratative directe cu un singur cumpărător, compania letonă „Latspeceksport”,  fără desfășurarea concursului de comercializare, contrar prevederilor Regulamentului privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului și altor mijloace tehnice militare.


Comisia de anchetă a stabilit că:
- Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, președinte al Comsiei guvernamentale pentru comericializarea activelor FA, se face vinovat de admiterea încheierii contractelor fără ca cumpărătorul să posede certificatul de utilizator final eliberat pentru agentul economic respectiv. 

- Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, a admis inițierea unor negocieri cu persoane neautorizate.

- Viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov, în calitate de membru al Comsiei guvernamentale pentru comericializarea activelor FA, a dat dovadă de neglijență, fapt ce a afectat imaginea RM pe plan internațional.

- Directorul interimar al Serviciului de Informații și Securitate, V. Dediu,  a examinat superficial întregul dosar de  privind vânzarea acestui lot de armemament, fapt ce a periclitat securitatea națională a RM.

- Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Iurie Richicinschi, a insistat pe lângă pe lângă președintele interimar, Marian Lupu, ca acesta să permită MA să continue executarea angajamentului contractual față de compania letonă, neglijând astfel solicitările comisiei de anchetă.


Continuarea - pe Unimedia

Niciun comentariu: