miercuri, 11 aprilie 2012

Mircea Buga despre asigurarea medicală: Obligații, prețuri, solidaritate


Europa Liberă: Dle Buga, am aflat că instituţia pe care o conduceţi (Compania Naţională de Asigurări în Medicină) a prelungit termenul (notă: până la 17 aprilie) în care anumite categorii de cetăţeni îşi pot cumpăra poliţa medicală la jumătate de preţ, adică cu până la 1.500 de lei, pe când un angajat plăteşte pentru aceasta aproximativ 3.000 de lei. De ce doar o parte din cetăţeni pot avea asemenea facilităţi?

Mircea Buga: Cei care nu sunt angajaţi, nici asiguraţi din contul statului achită anual în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii anuale. Este o întrebare legată de nivelul de venit al acestor persoane.
După cum ştiţi, avem reduceri şi de 75% pentru proprietarii de terenuri agricole, valabile până la 31 octombrie curent, care iarăşi corespund nivelului de venit al acestei categorii de persoane. Conform statisticii oficiale, nivelul de venit al agricultorilor este în jur de 25% din salariul mediu anual al uni alt cetăţean al R. Moldova. De aceea şi se aplică reducerea de 75 la sută.

Niciun comentariu: