duminică, 8 aprilie 2012

SIS: La 7 aprilie s-au infiltrat indivizi care urmăreau destabilizarea situaţiei


Informaţiile pe care le deţine Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) dau temeiul de a califica începutul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ca acţiune planificată, încadrată în condiţiile legislaţiei naţionale. Totodată, investigaţiile realizate indică asupra faptului că protestatarii paşnici ar fi fost provocaţi de către indivizi care urmăreau incitarea spiritelor şi destabilizarea situaţiei.

Într-un răspuns oferit de către SIS Agenţiei de presă „Info-Prim Neo” se menţionează că întrunirea din Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut ca scop protestul faţă de pretinsele nereguli care s-au admis în procesul alegerilor în Parlamentul Republicii Moldova. „Investigaţiile realizate indică univoc la natura de moment a acţiunilor de incitare a protestatarilor care se aflau în preajma edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului, urmare a lor fiind asaltarea, devastarea şi incendierea parţială a acestor clădiri. Totuşi, prelucrarea ulterioară a bazei probante cu referire la evenimentele din aprilie 2009 a oferit indici pentru a afirma despre infiltrarea organizată în rândul protestatarilor a unor indivizi care au avut ca scop radicalizarea spiritelor şi canalizarea manifestaţiilor paşnice în albia acţiunilor violente”, se spune în răspunsul oferit de SIS.


Datele de care dispunea Serviciul de Informaţii şi Securitate nu atestau careva pericole de destabilizare internă, inclusiv care se conţineau în documentele nimicite până la schimbarea conducerii SIS în septembrie 2009, care în mare parte ulterior au fost restabilite. Instituţia nu era în posesia informaţiilor precum că organizatorii manifestaţiei publice ar fi avut planuri de a recurge la violenţă, gen acţiunilor care au urmat. „Instituţia informa în amănunte conducerea ţării despre evoluţiile în campania electorală, inclusiv asupra planurilor pre- şi post-scrutin ale opoziţiei parlamentare. Nu existau careva indici de pregătire a loviturii de stat sau a altor acţiuni violente de natură să destabilizeze situaţia din republică, planificate de către formaţiunile politice de opoziţie”, se menţionează în informaţia remisă de SIS Agenţiei de presă „Info-Prim Neo”.

Serviciul de Informaţii şi Securitate notează că distrugerea unei părţi importante a materialelor, aprobată de fosta conducere a SIS, inclusiv pentru a şterge urmele despre natura activităţilor ilegale, complică restabilirea integrală a evenimentelor de până la 6-7 aprilie 2009. „Dificile au devenit şi măsurile de identificare a incitatorilor. Or, o bună parte din ei purtau măşti. Atenţia organelor abilitate cu protejarea normelor de drept era concentrată doar spre monitorizarea acţiunilor opoziţiei, fără a lua în calcul complexitatea spectrului de medii vulnerabile, ce ar fi condus la prevenirea violenţelor din 6-7 aprilie 2009”, se spune în mesajul SIS.

Procuratura Generală verifică şi alte versiuni în cadrul dosarului penal intentat după evenimentele din 7 aprilie. Reprezentanţii Procuraturii evită însă să ofere informaţii, invocând secretul anchetei.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov, care în 2009 a fost directorul SIS, a declarat reporterului Info-Prim Neo că nu poate face declaraţii pentru că figurează ca şi martor în cadrul acestui dosar. Parlamentarul susţine însă că nu are ce ascunde şi că oricum totul este cunoscut.

La 7 aprilie 2009, câteva zeci de mii de persoane s-au adunat în PMAN să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, la care PCRM a obţinut majoritatea. Protestul a început paşnic, apoi însă a degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost devastate. La 3 ani de la evenimente autorităţile nu au dacă au fost planificate sau spontane acţiunile de atunci. 

Niciun comentariu: