joi, 17 mai 2012

Două sute de ani de la pierderea Basarabiei - Opinii exprimate la conferinţa de la Bucureşti

Viorel Patrichi 
 
Românii au marcat, chiar dacă prea timid, împlinirea a 200 de ani de la momentul 16 mai 1812, când ruşii au semnat cu otomanii, la Hanul armeanului Manuc-Bei, aşa-numitul Tratat de la Bucureşti. Prin consecinţele lui, prin caracterul lui abuziv, documentul a fost un prolog la pactul Molotov-Ribbentrop.
 
Istoricii şi politicienii au condamnat aceste tratate, dar consecinţele lor juridice au rămas până astăzi.
Parlamentul de la Bucureşti a găzduit o dezbatere pe marginile Tratatului semnat la Hanul spionului multiplu Manuc-Bei. Au venit reprezentanţi ai Consiliului Unirii de la Chişinău, ai Consiliului Reîntregirii Naţionale de la Bucureşti, lideri ai platformei Acţiunea 2012.

Senatorul Viorel Badea a găzduit conferinţa în sala “Constantin Stere”, un loc semnificativ prin numele acestui savant unionist din Basarabia.
Au participat Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România, Mircea Druc, Vitalia Pavlicenco, Alexandru Budişteanu şi mulţi alţii.
Puţinii parlamentari prezenţi s-au topit rapid spre avioanele care nu puteau decola fără ei.
Ministerul Afacerilor Externe nu a delegat pe nimeni.

Lucrările au fost prezidate de Eugen Popescu, de la Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, coordonatorul agenţiei Romanian Global News, o prezenţă tot mai incisivă în presa noastră contemporană, mai ales acolo unde apar problemele cele mai contondente.

Am selectat câteva fragmente din alocuţiunile unor adevăraţi lideri de opinie.

Continuarea materialului - pe Elldor.Info: Două sute de ani de la pierderea Basarabiei

Niciun comentariu: