marți, 1 mai 2012

Preotul Valentin Țarălungă a fost declarat nevinovat după ce a stat 4,5 luni în închisoare. A fost acuzat de decesul unui copil pe care-l botezase


După 4,5 luni de închisoare, preotul Valentin Ţarălungă a fost achitat, fiind eliberat din penitenciar la 6 aprilie 2012. 
Preotul fusese condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru omor din imprudență, după ce un copil decedase la 30 de minute după botezul pe care-l oficiase.

Cazul s-a întâmplat la 22 iulie 2010, în comuna Mihăilenii Vechi din raionul Râșcani.

Conform ultimei expertize medico-legale, nevinovăția preotului Valentin Ţarălungă a fost demonstrată - copilul suferea de o dereglare pulmonară, ceea ce i-a și provocat decesul.


Preotul Valentin Țarălungă vorbeşte despre acest caz şi zilele petrecute la închisoare într-un interviu publicat de Mitropolia.md la 28 aprilie şi preluat, la 1 mai, de Elldor.Info, portalul de pe care alte medii de informare, inclusiv Publika TV şi Pro TV, au citat ştirea. 

Presa nu fusese anunţată că preotul a fost declarat nevinovat. Nu este clar de ce a fost preferată discreţia. Poate găsiţi explicaţia în interviu.

 
Reţinem, în context, explicaţia unui medic pediatru din România oferită Adevarul.ro, într-un articol în care se făcea referire la cazul din Republica Moldova, dar şi la decesul unui copil după botez în dreapta Prutului:

Copiii, mai ales sub vârsta de un an, au un mecanism de apărare atunci când sunt scufundaţi în apă, care îi împiedică să se înece, potrivit medicului pediatru Adrian Dumitrescu.

„La câteva luni, bebeluşii au capacitatea spontană de a nu mai respira atunci când sunt sub apă, aşadar este greu de crezut că s-ar putea îneca în timpul unui botez”, explică specialistul.

Nici ipoteza unui şoc termic nu se verifică, ţinând cont de faptul că, pentru a fi afectat copilul, ar fi trebuit ca în biserică să fie o temperatură de peste 30 de grade Celsius, iar apa să aibă o temperatură de aproximativ 10 grade Celsius.

„Cel mai probabil, bebeluşul care a murit după botez avea o afecţiune de care părinţii nu au ştiut şi care, din nefericire, s-a manifestat sau s-a agravat în momentul botezului”, încheie medicul Adrian Dumitrescu.


Niciun comentariu: