vineri, 11 mai 2012

Recepţia oferită de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău cu ocazia marcării în Republica Moldova a Zilei EuropeiComunicat de presă:

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la recepţia oferită de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău cu ocazia marcării în Republica Moldova a Zilei Europei  

În luarea sa de cuvînt, Ambasadorul Dirk SCHUEBEL, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a spus că pe parcursul timpului familia europeană a crescut de la 6 state la 27 de state, iar în 2013 Croaţia va deveni ce de-al 28-lea stat membru al UE.  Ambasadorul a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova în ultimii ani şi a apreciat eforturile depuse de Premierul Vlad FILAT şi Guvernul Republicii Moldova în eforturile depuse privind apropierea de standardele europene.


Dirk SCHUEBEL a spus că Uniunea Europeană va continua să susţină ţara noastră pe calea reformelor, menţionînd că doar în anul curent UE a acordat R. Moldova circa 140 milioane de euro în acest sens. El a salutat progresele înregistrate în  ceea ce priveşte reintegrarea ţării.

Premierul a spus că, Ziua Europei este o ocazie de a aminti odată în plus despre faptul, că proiectul european se prezintă ca un nucleu specific al cristalizarii unităţii europene.

„Unitate, ce se sprijina azi nu numai pe valori spirituale, democratice, conceptuale, etice şi pe calităţile estetice ale culturii europene, dar si pe acţiuni coordonate, orientate spre soluţionarea în comun a problemei întregului continent, pe năzuinţa de a realiza „transformări spre bine prin apropiere". Semnificaţia Zilei Europei pentru Republica Moldova este incontestabil determinată de forţa voinţei fiecăruia dintre noi de a acţiona concertat şi consecvent în vederea realizării obiectivului aderării la Uniunea Europeană", a spus Vlad FILAT.

Premierul a menţionat că în acest context, sunt foarte importante reformele vizînd consolidarea democraţiei şi statului de drept întreprinse de autorităţile Republicii Moldova nu doar prin adoptarea legislaţiei relevante, dar şi prin asigurarea funcţionării sale eficiente.

„Realizarea obiectivului de integrare europeană presupune pe lîngă consolidarea spiritului unităţii europene prin împărtăşirea valorilor sale de bază, beneficii palpabile şi vizibile cu caracter economic. În rezultatul acţiunilor întreprinse de autorităţile ţării, cetăţenii moldoveni au posibilitatea să beneficieze de un regim preferenţial de comerţ cu UE, care în timpul cel mai apropiat va fi extins prin instituirea unui regim de comerţ liberalizat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în rezultatul negocierii Acordului de Asociere", a precizat Prim-ministrul.

Premierul a spus că marile valori europene - aşa cum le-a format istoria evenimentelor spirituale şi politice ale Europei şi pe care cele­lalte parti ale lumii le-au preluat, macar pe unele dintre ele ­sunt, aş zice, clare: respectul faţa de unicitatea sufletului omenesc, faţa de libertăţile sale, de drepturile si de demnitatea sa, principiul solidaritatii, egalitatea în faţa legii şi a statului de drept, protecţia tuturor minorităţilor etnice, instituţiile democratice, separarea puterilor legislativă, executivă, judecătorească, pluralismul politic, respectarea proprietatii private şi a liberei iniţiative, dezvoltarea societatii civile.

"Am menţionat anterior fundaţiile solide, pe care se bazează Europa . Avem un scop comun şi valori comune înrădăcinate în libertate şi democraţie, iar Uniunea Europeana continuă să ofere speranta unui viitor mai bun şi al prosperitătii  pentru milioane de europeni. Aş fi fericit dacă ţara mea, Republica Moldova ar putea să participe la toate astea ca un partener cu drepturi egale", a conchis Premierul. 

Serviciul de presă al Guvernului

Niciun comentariu: