vineri, 11 mai 2012

Vizita lui Vlad Filat la Nisporeni


Serviciul de presă al Guvernului: 
Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi intreprinderea moldo-italiană de fabricare a încăţămintei SRL “Bihore”, în cadrul vizitei de lucru efectuată în raionul Nisporeni

Premierul a discutat cu conducerea şi angajaţii companiei despre condiţiile de activitatea şi planurile întreprinderii.


Administratorul companiei, Antonio SARGENTIE a comunicat că aceasta activează de 5 ani în or. Nisporeni şi are la moment 430 de angajaţi, majoritatea dintre ei fiind din localităţile învecinate. El a subliniat că afacerea se dezvoltă în ritmuri alerte, dacă iniţial investiţia a constituit 350 mii Euro, actualmente cifra de afaceri a întreprinderii este de 1,5 mil. Euro.

Antonio SARGENTIE a spus că, deocamdată, compania confecţionează doar semifabricate din piele, iar odată cu darea în exploatare a unei noi hale industriale va exista posibilitatea de a executa toate operaţiunile de producere a încălţămintei.

Reprezentantul companiei a mai precizat că contribuţia acesteia la bugetul de stat a fost în anul trecut de 2,9 mil. lei, dintre care 715 mii au constituit alocările pentru bugetul local. Salariul mediu al angajaţilor este de 3 000 lei.

Prim-ministrul a apreciat activitatea întreprinderii, aceasta fiind un bun exemplu în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea economică a ţării şi crearea locurilor noi de muncă. Premierul i-a încurajat pe investitori să continue extinderea afacerii, subliniind că statul va oferi toate condiţiile necesare pentru aceasta.

Vlad FILAT a apreciat faptul că întreprinderea intenţionează să producă mărfuri finite, precizînd că dorinţa sa este ca cît mai multe produse să conţină inscripţia „Made in Moldova".

Premierul a atras atenţia aspra oportunităţilor de afaceri pe care le oferă R. Moldova, agenţii economici avînd posibilitatea de a-şi comercializa mărfurile atît pe piaţa europeană, cît şi pe cea a CSI.

Tot astăzi la Nisporeni, Prim-ministrul a urmărit pentru cîteva clipe şi competiţia dintre echipele locale de fotbal desfăşurată pe stadionul din oraş, acţiune organizată de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova. La eveniment a fost prezent şi Ambasadorul britanic, Keith SHANNON.  

Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi Spitalul raional din or. Nisporeni

Premierul a vizitat secţia de internare, laboratorul, blocul operator şi maternitatea, a discutat cu personalul medical şi cu pacienţii.

Potrivit directorului spitalului, Tudor COSTRU, pe parcursul ultimilor doi ani, au fost efectuate investiţii importante în renovarea şi modernizarea instituţiei în cauză. El a precizat că, datorită acestui fapt, spitalul deserveşte anual 8 mii de pacienţi, dintre care 90% deţin poliţa de asigurare medicală. 

Conducerea instituţiei i-a prezentat Premierului utilajul din dotarea secţiei de internare achiziţionat în ultima perioadă, în valoare 1 800 mii lei, şi anume aparatajul de efectuare a ultrasonografiei, instalaţiile laparoscopică fibrogastroscopica şi endoscopică.

Vlad FILAT a vizitat şi laboratorul din cadrul instituţiei medicale dotat cu echipament modern. Anual aici sînt efectuate 12 mii de probe medicale. Premierul  a subliniat că toate laboratoarele din ţară urmează a fi integrate cît mai rapid într-o reţea unică, astfel încît testele să poată fi supuse unei verificări secundare pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

Prezent la eveniment ministrul Sănătăţii, Andrei USATÎI a precizat că de doi ani de zile funcţionează un program de stat prin care cetăţenii sînt convinşi să-şi facă analizele medicale complete în scopul prevenirii în stare precoce a maladiilor.

Premierul a vizitat cabinetul radiologic, ce urmează urmează a fi utilat cu echipament digital, licitaţia pentru achiziţionarea acestuia fiind în curs de desfăşurare. Vlad FILAT a mai fost în secţia de reanimare şi cea chirurgicală, reutilate recent. Aici sînt efectuate 500 de operaţii pe an.

Maternitatea, de asemenea, a fost renovată în perioada 2009-2010, iar sala de operaţii prin cezariană a fost completată cu utilaj nou. Premierul a vizitat saloanele cu nou-născuţi şi a promis că va oferi din surse proprii o parte din echipamentul necesar.

Premierul s-a arătat satisfăcut de nivelul de dezvoltare a instituţiei, precizînd că în toate spitalele din ţară trebuie să fie asigurate cu condiţii decente de activitate pentru medici şi de tratare a pacienţilor. Vlad FILAT a apreciat acţiunile de modernizare a tuturor instituţiilor spitaliceşti, precizînd că în acest scop vor fi atrase resurse din bugetul de stat, dar şi fonduri externe.

Niciun comentariu: