luni, 18 iunie 2012

Boris Vieru: Dacă integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova ar eşua, avem la dispoziţie ultima opţiune strategică de securitate – integrarea poporului român


“Problema trupelor ruse din Transnistria este o problemă de securitate europeană şi credem că şi Uniunea Europeană, şi Alianţa Nord-Atlantică, şi SUA, prin instrumentele specifice pe care le au la dispoziţie, trebuie să se implice de o manieră mai consistentă pentru a determina Rusia să-şi retragă armata”, a declarat deputatul Boris Vieru (PL) luni, 18 iunie, la seminarul organizat de Adunarea Parlamentară NATO la Vilnius, Lutuania.

Potrivit deputatului, în perioada 2009 – 2012, parlamentari din Republica Moldova, liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană au ridicat în repetate rânduri, – şi la nivel bilateral, şi în foruri internaţionale – “cea mai gravă problemă care marchează relaţiile bilaterale moldo-ruse – nerespectarea de către Rusia a angajamentului său internaţional de a-şi retrage armata din Republica Moldova”.


“Pe căi neoficiale, mesajul de răspuns a fost întotdeauna următorul: Rusia nu se va retrage din Transnistria, pentru că din 1999 şi până acum situaţia s-a schimbat – NATO a ajuns la frontiera vestică a Republicii Moldova. Prin urmare, Rusia trebuie să rămână în Transnistria pentru a stopa procesul de avansare a NATO spre Est”, a spus Boris Vieru.

“Republica Moldova nu poate accepta un asemenea argument. Rusia nu are dreptul să ocupe o parte a teritoriului Republicii Moldova, pretinzând să-şi apere securitatea naţională din partea unei presupuse ameninţări NATO, cu preţul libertăţii Republicii Moldova”, a subliniat deputatul.

Partidul Liberal are formulat în Programul său politic obiectivul strategic de aderare a Republicii Moldova la NATO, însă acest obiectiv nu se regăseşte şi în programul de activitate al Guvernului de coaliţie al Republicii Moldova, obiectivul strategic declarat al acestuia fiind aderarea la Uniunea Europeană, a menţionat deputatul Boris Vieru, vicepreşedinte al PL.

Sursa: Elldor.Info

Niciun comentariu: