miercuri, 20 iunie 2012

KGB-ul transnistrean acuză de terorism un elev de la Liceul român „Lucian Blaga” din Tiraspol


În ianuarie 2012, Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol a fost citat la KGB-ul din Tiraspol, unde a fost forțat să transcrie în mod exact textul unei scrisori necunoscute în limba rusă, pe o foaie A4.

Ulterior, la 29 februarie 2012, doi ofițeri ai KGB-ului l-au răpit de la liceu, în timpul unei pauze, l-au urcat într-un automobil și l-au dus la sediul securității de la Tiraspol.
Acolo, Alexandru a fost obligat să scrie un autodenunț și să-și recunoască vina în săvârșirea unor „acte de terorism”.

Iar, în cazul în care nu-și va recunoaște „vina”, acesta a fost ameninţat că va fi dus la miliție, unde fie va fi bătut, fie va fi închis pe un termen de 16 ani. Timp de 6 ore, securiștii l-au amenințat și șantajat cu o „expertiză grafologică”, unde s-ar fi stabilit că textul scrisorii de „amenințare”îi aparține lui Alexandru.

În iunie 2012 lui Alexandru i-a fost înaintată acuzarea de „denunțare mincinoasă a actelor de terorism”, el riscînd să petreacă 3 ani în temniţele ilegale din regiunea transnistreană.
Contactat de Moldova.org, Alexandru Bejan a declarat că a fost constrâns să recunoască acuzaţiile, fiind supus mai multor intimidări.

Niciun comentariu: