miercuri, 27 iunie 2012

Republica Moldova a fost avansată la cea de-a doua fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE

Comisia Europeană a decis avansarea Republicii Moldova la cea de-a doua fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, anunţă miercuri, 27 iunie, Serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău.

Anunţul a fost făcut în cadrul întrevederii prim-ministrului Vlad Filat cu Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru Afaceri Interne, la Bruxelles.


După întrevedere, Vlad Filat şi Cecilia Malmstrom au semnat Acordul de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize şi au făcut declaraţii pentru presă.
Cecilia Malmstrom a spus că documentul semnat la 27 iunie reprezintă “încă un pas înainte pentru cetăţenii moldoveni care vor circula în Europa”.


La Reuniunea a 14-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfăşurată marţi, 26 iunie, la Bruxelles, cu participarea prim-ministrului Vlad Filat, s-a decis acordarea Republicii Moldova a unui suport adiţional de 28 de milioane de euro, sub formă de grant, în cadrul Instrumentului de Vecinătate şi Parteneriat.

Banii sunt oferiţi pentru anul 2012 şi reprezintă o creştere cu 30 la sută a suportului acordat de Uniunea Europeană prin acest instrument în anul curent, a precizat Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.


Aflat în vizită la Bruxelles, prim-ministrul Vlad Filat a semnat marţi, 26 iunie, două acorduri importante: Acordul privind Spaţiul Aerian Comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Republica Moldova şi Acordul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare.

Acordul privind Spaţiul Aerian Comun între UE-Republica Moldova prevede şi lansarea zborurilor low-cost către mai multe destinaţii din Europa.


Niciun comentariu: