miercuri, 6 iunie 2012

Vlad Filat a vizitat Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice

Comunicat de presă:
Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice, expoziţia căruia urmează a fi inaugurată la 12 iunie, 2012 cînd R. Moldova va comemora victimele primului val de deportări 

Expoziţia muzeului este amenajată în edificiul central al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, str. 31 August 121-A, din municipiul Chişinău. Iniţiativa creării acestui muzeu aparţine Premierului Vlad Filat, fiind lansată cu ocazia împlinirii a 69 de ani de la deportările staliniste din 1941. În acest an se vor împlini 71 de ani de la tragicele evenimente. 
Premierul s-a documentat vizavi de mersul lucrărilor de pregătire şi de necesităţile care persistă pentru ca expoziţia muzeului să fie inaugurată în termenii convenţi. 

Elena POSTICĂ, vice-director al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a comunicat Premierului, că lucrările de pregătire sînt la final, materialele fiind selectate, structurate, în parte fiind deja amenjate în satandurile corespunzătoare. 
S-a menţionat, că prin expoziţia muzeală, vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască mai bine tragicele evenimente care au avut loc în acea perioadă. 

„Ne-am propus să prezentăm nu doar fenomenul totalitar, dar şi epoca în care s-a produs acesta. Astfel vom prezenta societatea sovietică dezbinată: cei care au crezut în visul sovietic şi cei care au fost împinşi în gulag, oamenii represaţi”, a precizat Elena Postică. Ea a spus că vizitatorii vor putea vedea imagini cu persoanelor deportate, scrisori ale acestora, haine, încălţăminte, diferite obiecte. De asemenea, aici vor expuse în premieră materiale din arhiva Serviciului de Informaţii şi Securitate. Tot aici va fi amenajat un birou al unui NKD-st sovietic, care va fi dotat cu mobilier şi tehnică originală, din perioada respectivă. 

Vlad FILAT a mulţumit conducerii muzeului pentru eforturile depuse şi i-a îndemnat să facă tot ce este posibil pentru ca toţi cei care vor vizita acest muzeu să cunoască cît mai bine acea perioadă. „Este important ca cît mai multă lumea să vadă şi să cunoască această etapă tragică prin care a trecut ţara noastră”, a precizat Vlad FILAT. Premierul a venit şi cu careva propuneri privind amenajarea muzeului, dar şi a optat pentru organizarea excursiilor pentru elevii şi studenţi, imediat ce va fi inaugurat acest muzeu. 

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa

Niciun comentariu: