vineri, 6 iulie 2012

Discursul lui Nicolae Timofti la mitingul din scuarul Gării Feroviare, la comemorarea celui de-al doilea val al deportărilor


Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat vineri, 6 iulie, la mitingul de comemorare din scuarul Gării Feroviare prilejuit de împlinirea a 63 de ani din ziua în care peste 11 mii de familii basarabene au fost deportate în Siberia de către regimul sovietic comunist-stalinist, în cadrul celui de-al doilea, cel mai masiv, val al deportărilor, din noaptea de 6 spre 7 iulie 1949.

În discursul rostit în cadrul mitingului, preşedintele Nicolae Timofti a subliniat importanța cunoașterii de către toți cetățenii a ceea ce s-a întâmplat la 6-7 iulie 1949.

“Ne-am revenit cu greu din acel masacru la care am fost supuși. Practic, a trebuit să reînviem, să renaștem din cenușă, ca Pasărea Phoenix. Ne-a fost lichidată atunci elita, din care făceau parte preoți, proprietari de pământ, ingineri, doctori, militari, învățători. (…) Avem obligația morală, așadar, să cinstim memoria acelor zeci de mii de oameni, îmbarcaţi în garnituri de tren, în condiţii inumane, fără apă şi hrană, și duși forțat în ţinuturile Siberiei, Asiei Centrale şi Kazahstanului”, a spus Nicolae Timofti.

Niciun comentariu: