joi, 12 iulie 2012

Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile comuniste şi a condamnat regimul totalitar comunist din RSSM


Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în şedinţa din 12 iulie, cu voturile a 53 de deputaţi AIE, după dezbateri îndelungate cu participarea deputaţilor comunişti, două proiecte care au provocat indignarea Partidului Comuniştilor, ambele propuse de Partidul Liberal şi prezentate plenului de Mihai Ghimpu.

Este vorba despre o hotărâre a Parlamentului care condamnă regimul totalitar comunist din RSS Moldovenească şi interzice simbolurile comunismului şi o modificare la Legea cu privire la partide prin care este interzisă utilizarea în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor şi atributelor partidelor dictatoriale.


Sunt interzise implicit simbolurile comuniste – secera şi ciocanul, pe care şi le-a asumat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) condus de Vladimir Voronin.
Modificarea la lege ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie 2012.

Dintre deputaţii AIE, parlamentarul PLDM Chiril Lucinschi, fiul ex-preşedintelui moldovean Petru Lucinschi, s-a abţinut de la vot, argumentând că “este nevoie de un proiect mai complet, care să vizeze toate regimurile totalitare”.
De asemenea, deputaţii desprinşi din Partidul Comuniştilor, inclusiv socialiştii, nu au sprijinit proiectele.

După vot, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat presei că partidul său va ataca la Curtea Constituţională legea cu privire la condamnarea crimelor regimului comunist.
În plenul şedinţei, Vladimir Voronin a apreciat că proiectele au ca scop eliminarea formaţiunii sale de pe scena politică.
“Aveţi soveste!” şi “este un idiotism”, le-a spus, între altele, liderul PCRM deputaţilor din AIE.

Parlamentul de la Chişinău a condamnat regimul totalitar comunist
 
2012-07-12/16:48 După lungi dezbateri, Parlamentul de la Chişinău a condamnat regimul totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, în baza a două proiecte înaintate de către fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal. Este vorba de un proiect de hotărâre care interzice regimul şi simbolica lui, şi un proiect de lege privind modificarea Legii partidelor politice, prin care e interzisă simbolica comunistă. Imediat după votul majorităţii parlamentare, supăraţi, deputaţii Partidului Comuniştilor au părăsit sala, transmite Info-Prim Neo.

Votul Parlamentului de la Chişinău prevede interzicerea utilizării pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor regimului totalitar comunist, adică secera şi ciocanul, şi orice suport cu aceste simboluri. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că proiectul condamnă nu persoana care a aderat la Partidului Comuniştilor, ci crimele comunismului, adică foametea, deportările, omorurile după cel de-al doilea război mondial. „Eu, propunând acest proiect, nu m-am gândit doar la moldoveni, dar la toţi, pentru că au suferit toţi”, a spus Mihai Ghimpu.


Deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat că se mândreşte cu faptul că este comunist. Colegul său, Anatolie Zagorodnâi, a spus că, după votarea acestui proiect, sute de oamenii vor fi pedepsiţi pentru faptul că au medalii cu simbolică comunistă. „Ce facem cu medaliile celor care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Dumneavoastră promovaţi un război în societate. Oamenii vor fi terorizaţi, organele de drept vor fi obligate să pedepsească aceste persoane”, a spus deputatul.


Preşedintele PL i-a răspuns că acest proiect nu are nimic cu medaliile şi cu alte lucruri pe care oamenii le păstrează. Proiectul se referă doar la utilizarea simbolicii regimului totalitar comunist în scopuri politice.


Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că liberal-democraţii vor veni cu un alt proiect, de condamnare a tuturor regimurilor totalitare.


Deputatul PLDM Chiril Lucinschi nu a susţinut iniţiativa deoarece consideră că este nevoie de un proiect mai complet, care să vizeze toate regimurile totalitar comuniste. Proiectele nu a fost votate nici de grupul socialiştilor şi nici de deputaţii care au părăsit PCRM împreună cu Vadim Mişin.  


Niciun comentariu: