vineri, 6 iulie 2012

Republica Moldova, afectată de secetă. Când vin ploile

Pentru intervalul 7-12 iulie, izolat, sunt prognozate ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice. În intervalul 13-18 iulie, temperatura aerului va scădea treptat şi vor cădea ploi sub formă de averse.


Seceta a afectat peste 90% din teritoriul Republicii Moldova, a declarat Ilie Boian, Director al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale prezidată joi, 5 iulie, de prim-ministrul Vlad Filat.

Pe parcursul lunii iunie şi în primele zile ale lunii iulie, valorile termice au fost cu 3 – 4°C mai ridicate decât în mod normal. Pe o bună parte a teritoriului republicii, un asemenea fenomen se înregistrează, în medie, o dată în 60 de ani, potrivit lui Ilie Boian.

În intervalul menţionat, precipitaţiile au fost nesemnificative. Pe 95% din teritoriul Republicii Moldova, cantitatea lor a constituit doar 10-45 l/m2, (15-60% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în sol pe plantaţiile cu culturi agricole sunt foarte mici. Pe unele terenuri arabile, rezervele de umezeală sunt epuizate complet până la adâncimea de 50 de centimetri.

Pe larg: 

Efectele secetei şi când vin ploile în Republica Moldova

Niciun comentariu: