joi, 5 iulie 2012

Secetă mare în Republica Moldova

Aproximativ 90 la sută din suprafeţele de culturi agricole din Republica Moldova sunt afectate de secetă. În medie, coeficientul hidrotermic în perioada iunie – începutul lunii iulie constituie 0,3-0,4 – indicator ce corespunde secetei puternice şi foarte puternice.

Informaţiile au fost făcute publice de prim-ministrul Vlad Filat în şedinţa Guvernului din 4 iulie.

Pentru 5 iulie, premierul a anunţat convocarea în şedinţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, în cadrul căreia fiecare instituţie responsabilă va veni cu un raport şi cu soluţii pentru depăşirea situaţiei.


Recolta de cartofi va fi mai mică în jumătate decât cea din anul trecut, potrivit estimărilor unor fermieri citaţi de Info Prim-Neo.
Bunăoară, un producător din centrul republicii estimează că în acest an va recolta 20-25 de tone de cartofi de pe un hectar. În 2011 a avut o roadă de 40 de tone de cartofi la hectar.
Sunt afectate atât soiurile timpurii de cartofi, cât şi cele de toamnă, iar în cazul celor care nu dispun de sisteme de irigare, recolta va fi şi mai mică.

Agricultorii mai semnalează că şi roada pomilor fructiferi este compromisă.

Nici arborilor nu le este mai uşor. Eliferie Haruţa, şeful „Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi” din Chişinău, a declarat agenţiei Info-Prim Neo că arborii se usucă şi se prăbuşesc din cauza căldurii şi a secetei.

Codul portocaliu de caniculă, instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova pentru intervalul 3-8 iulie în raioanele de centru ale republicii, a fost extins pentru autonomia găgăuză şi pentru regiunea transnistreană, din sud, dar şi pentru localităţi din nord, inclusiv oraşul Bălţi.
Temperatura maximă a aerului va înregistra în aceste zone valori de +36…+37°C în intervalul de până la 8 iulie.
Pentru restul teritoriului, deocamdată, este în vigoare Codul galben, maximele termice atingând 33-35 de grade Celsius.


Niciun comentariu: