duminică, 30 septembrie 2012

Republica Moldova nu are datorii faţă de “Gazprom”Datoriile de peste patru miliarde de dolari pentru livrările de metan de la gigantul rus sunt pe contul pe Moldovagaz, nu pe cele ale statului Republica Moldova, afirmă Alexandru Gusev, preşedintele companiei.

În prezent, datoria pentru gaze a întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz faţă de concernul rus Gazprom cu tot cu penalităţi este de circa 500 milioane de dolari. "Împreună cu obligaţiunile regiunii transnistrene restanţele constituie circa patru miliarde de dolari", a declarat preşedintele întrepriderii moldo-ruse, Alexandru Gusev, într-un interviu pentru ziarul Panorama.


Managerul a precizat că este vorba despre datoriile formate după constituirea întreprinderii Moldovagaz, o parte dintre care au fost cesionate de Gazprom, în anul 2005, companiei Faktoring-Finans.
Referindu-se la datoriile pentru gaze ale regiunii transnistrene, managerul a apreciat că situaţia de acolo este unicală şi greu de explicat.
 

"În condiţiile unui preţ de achiziţie la gaze de 390 dolari pentru o mie de metri cubi, autorităţile regiunii au stabilit un tarif de 87 de dolari pentru populaţie şi de 120 de dolari pentru industrie. Totodată banii încasaţi din vânzările de gaze se folosesc în alte scopuri, decât pentru plata metanului", a specificat Alexandru Gusev.
Preşedintele celei mai mari companii din ţara noastră a ţinut să precizeze că datoria faţă de Gazprom, este a Moldovagaz şi nu a Republicii Moldova.

Sursa: Adevarul.md

Niciun comentariu: