joi, 18 octombrie 2012

Acord Republica Moldova - Israel cu privire la angajarea temporară la serviciu în Israel
Comunicat de presă                                     
                                                                     
A fost semnat  Acordul  între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară la serviciu în Israel, în anumite domenii, a cetățenilor moldoveni

De asemenea, a fost semnat și Protocolul de implementare A (domeniul construcțiilor) a Acordului nominalizat.

Bazele acestei inițiative au fost puse în cadrul vizitei Prim-Ministrului Republicii Moldova, Vlad FILAT în Statul Israel în luna mai a anului curent.

Documentele au fost semnate pe 16 octombrie 2012, la Ierusalim în cadrul ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-israeliene. Din partea Republicii Moldova a semnat Ambasadorul Mihai BALAN, iar din partea Statului Israel - Avigdor LIBERMAN, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe.


Din partea Guvernului Republicii Moldova responsabil de consultări și negocieri a fost Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, acestea fiind încheiate într-un timp record de aproape 3 luni, ceea ce denotă o cooperare fructuoasă și temeinică între instituțiile abilitate din cele două țări.

Obiectivele prioritare ale Acordului sînt orientate spre asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil şi transparent pentru cetăţenii Republicii Moldova,  care  vor fi angajați temporar în Statul Israel.

Acordul și Protocolul de implementare prevăd angajarea temporară a 1000 de lucrători calificaţi în domeniul construcţiilor, care dispun de abilităţi profesionale, experienţă şi calificări înalte în una din următoarele specialităţi: cofraj de construcţie industrializată, cofraj din lemn, sudarea oţelului, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianță, lucrări de tencuială.

Implementarea Acordului va contribui la asigurarea protecției drepturilor lucrătorilor moldoveni conform legilor şi regulamentelor relevante israeliene, inclusiv condiţiile de muncă şi de trai. De asemenea, lucrătorii angajați în baza Acordului vor fi protejați în conformitate cu legislaţia în domeniul securităţii sociale, în caz de accidente de muncă, incapacitate temporară de muncă şi falimentul  întreprinderii.

Angajarea temporară a lucrătorilor va fi realizată doar de instituțiile publice abilitate din cele două state. În cazul Republicii Moldova angajarea va fi implementată de Agenția națională pentru ocuparea forței de muncă.

Volumul relațiilor comerciale între Republica Moldova și Statul Israel a crescut de 5 ori în perioada ianuarie-august 2012 (22.1 mil. USD) în comparație cu perioada similară a anului 2011 (4,6 mil. USD).

Republica Moldova continuă negocierile cu Statul Israel privind liberalizarea regimului de vize, precum și în alte domenii importante pentru cetățenii ambelor țări.

Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului Republicii Moldova

Niciun comentariu: