luni, 22 octombrie 2012

Vitalia Pavlicenco şi Vasile Tărâţeanu în dialog cu Viorel Patrichi


Vitalia Pavlicenco: “Noi nu putem renunţa la mesajul unionist deschis”
- Cum vi se pare acest marş al unioniştilor?
- Înainte de revoluţia din 1989, mulţi afirmau că, de fapt, spiritul revoluţionar a pornit din Basarabia. Noi credem că, în 2012, când s-au împlinit două secole de ocupaţie ruso-sovietică a Basarabiei, am avut un an al demnităţii româneşti. Am organizat al nouălea marş al unioniştilor la Chişinău, Bălţi, Cahul şi Bucureşti. Aici, în capitala tuturor românilor, este un fel de corolar al acestor marşuri: au venit şi basarabeni din toate colţurile celui de-al doilea stat românesc ca să-şi exprime dorinţa de unificare a Republicii Moldova cu România. Pentru că ei sunt români, pentru că ei vor să fie lichidate consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop, pentru că vor să edifice împreună un stat unitar românesc puternic, pentru că au depus jurământ de credinţă statului unitar România. 


Continuarea...

Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi, poet şi academician, este un vechi luptător pentru drepturile românilor din Ucraina:
“Nu mor caii când vor câinii…”
- Basarabeni sau bucovineni, toţi facem parte din Ţara Moldovei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Iar Bucovina nu e altceva decât Ţara de Sus a Moldovei. Acolo este şi fostul judeţ Hotin, care a făcut parte din Basarabia istorică.
Marşul unioniştilor mi-a creat o impresie extraordinară, înălţătoare şi dă, Doamne, ca visurile şi dorinţele acestor tineri să se îndeplinească şi ei să poată trăi cu toţii într-o ţară românească “dodoloaţă”. Poporul român merită să fie fericit şi să trăiască liber într-o ţară liberă şi bogată, aşa cum este şi frumoasă.

Continuarea...

Niciun comentariu: