luni, 21 ianuarie 2013

După demiterea procurorului general, Parlamentul va discuta despre demiterea lui Marian Lupu şi a lui Vlad Plahotniuc

Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea modului în care organele de resort au investigat accidentul de la vânătoare.

Parlamentul a aprobat unanim în şedinţa extraordinară de luni, 21 ianuarie, cererea de demisie a procurorului general, Valeriu Zubco, depusă ca urmare a scandalului vânătorii din 23 decembrie 2012, la care a fost rănit mortal Sorin Paciu

La cererea comuniştilor, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat convocarea unei noi şedinţe extraordinare la 22 ianuarie, de la ora 11:00. Comuniştii au cerut ca deputaţii să discute despre demiterea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.
Pe agenda şedinţei din 21 ianuarie au figurat două subiecte: demiterea procurorului general şi crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului de la vânătoarea din Rezervaţia “Pădurea Domnească”. Valeriu Zubco n-a fost prezent la şedinţă.
Nemulţumiţi că preşedintele Parlamentului nu include pe agendă şi chestiunea demiterii sale şi a lui Vlad Plahotniuc, comuniştii au boicotat începutul şedinţei, incluzând sirenele a două megafoane cu care intraseră în sală. Şedinţa a fost reluată după o pauză de 10 minute.

În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PLDM şi PCRM au criticat activitatea Procuraturii Generale. De asemenea, deputaţii PLDM s-au pronunţat pentru demiterea tuturor demnitarilor care au participat la vânătoare.
Deputaţii comunişti au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, spunând că aceştia sunt “stăpânii politici” ai lui Valeriu Zubco, propus de PDM în funcţia de procuror general.
Totodată, şi deputaţi PLDM, printre care Ion Butmalai, Alexandru Cimbriciuc şi Maria Ciobanu, i-au cerut lui Vlad Plahotniuc să-şi dea demisia.

În şedinţa din 21 ianuarie, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea modului în care organele de resort au investigat accidentul de la vânătoare. Comisia, cu 9 membri, va fi condusă de comunistul Anatolie Zagorodnîi. Din comisie fac parte 4 deputaţi PCRM (Anatolie Zagorodnîi, Anatol Gurilă, Aleksandr Petkov, Grigore Petrenco), 3 deputaţi PLDM (Iurie Țap, Iurie Apostolache, Alexandru Cimbriciuc) şi câte unul din partea PDM (Alexandru Stoianoglo) şi PL (Valeriu Munteanu).
Comisia urmează să prezinte Parlamentului un raport în următoarele 21 de zile.

În opinia deputatului PDM Igor Corman, după vânătoarea din “Pădurea Domnească” a început o “vânătoare de dividende politice”: “Tragicul incident de la Făleşti a iscat un scandal politic de proporţii. Partidul Democrat a stat la distanţă de acest caz. Am decis să nu participăm la jocuri politice, am considerat că trebuie să trecem la anchetă. După vânătoarea de la Făleşti a început o altă vânătoare, cea de dividende politice. Este evident că mai multe instituţii au gestionat prost acest caz. Nu s-a procedat transparent, s-au comis erori grave de comunicare. Solicităm să fie elucidate toate circumstanţele cazului. Trebuie să vedem ce alternative au existat, pentru a avea pierderi minime pentru imaginea instituţiilor statului”.
Elldor.Info
Parlamentul l-a eliberat din funcţie pe procurorul general, Valeriu Zubco. Urmează dezbateri despre demiterea lui Marian Lupu şi a lui Vlad Plahotniuc

Niciun comentariu: