joi, 10 ianuarie 2013

Preşedintele Nicolae Timofti despre moartea lui Sorin PaciuFoto: Ziarul de Gardă (zdg.md)
“Președintele Nicolae Timofti regretă incidentul tragic produs pe data de 23 decembrie 2012 în Pădurea Domnească din satul Chetriș, raionul Fălești, când, în timpul unei vânători la care au luat parte și demnitari publici, a fost rănit mortal cetățeanul Sorin Paciu.
Șeful statului transmite condoleanțe pe această cale familiei Paciu”
, informează, într-un comunicat, Serviciul de presă al Preşedinţiei.
 
Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, a susținut la 10 ianuarie un briefing la care a făcut publică poziția șefului statului în cazul Sorin Paciu.

Preşedintele Nicolae Timofti, potrivit comunicatului oficial, “este îngrijorat de modul defectuos în care au funcționat instituțiile statului în acest caz, în particular Procuratura Generală, Poliția și Agenția Moldsilva.
Informarea cu mare întârziere a conducerii statului și a opiniei publice despre acest incident a lăsat loc pentru diverse interpretări privind posibila încercare de a fi mușamalizat acest caz de către persoane cu funcții de răspundere.

Șeful statului se arată îngrijorat că, în primă instanță, conducerea țării a aflat despre acest caz din alte surse decât cele oficiale, în special din presă”.
“Președintele Timofti consideră că, pentru elucidarea deplină și imparțială, o comisie creată sub control parlamentar ar urma să investigheze modul în care instituțiile abilitate ale statului au gestionat acest caz, fără a fi periclitată buna desfășurare a urmăririi penale. Șeful statului apreciază drept foarte importantă informarea societății privind posibila implicare in acest incident tragic a unor demnitari de stat, ale căror nume au fost vehiculate în presă, între care acel al procurorului general, Valeriu Zubco, și ale unor judecători.
Președintele amintește în context de prevederea constituțională, potrivit căreia toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de origine socială.
Totodată, președintele Timofti reiterează, cu această ocazie tragică, importanța reformării Procuraturii Generale, în vederea consolidării independenței procesuale a procurorilor și identificării pentru Procuratură a unui loc potrivit în sistemul organelor de drept”, mai informează Serviciul de presă al Preşedinţiei.Vicepreşedintele Curţii de Apel Gheorghe Creţu, care a participat la vânătoarea din 23 decembrie la care a fost rănit grav Sorin Paciu, a depus la 10 ianuarie cerere de demisie, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat-o, ridicându-i imunitatea.
Gheorghe Creţu, suspectat că l-a rănit mortal din imprudenţă pe Sorin Paciu, va fi cercetat penal.
Am luat parte la vânătoarea care a avut loc la Fălesti, unde s-a întamplat şi tragicul accident, soldat cu decesul unei persoane. Există anumite elemente comune între persoana mea şi producerea acestui accident, însa gradul de implicare şi vinovăţie îl vor stabili organele de anchetă. În ceea ce mă priveşte, mă pun la dispoziţia tuturor institutiilor implicate în anchetarea acestui caz, aşa cum am făcut din primul moment, încă de la producerea accidentului. Sunt gata să răspund în faţa legii, dacă voi fi găsit vinovat”, anunţă într-o declaraţie de presă Gheorghe  Creţu.

 
Potrivit informaţiilor din mass-media, Sorin Paciu, care a decedat în Spitalul raional Făleşti la 25 decembrie, a fost înmormântat la 27 decembrie în Cimitirul Central din Chişinău.


Elldor.Info

Niciun comentariu: