vineri, 22 februarie 2013

Elldor.Info: Marian Lupu şi Mihai Ghimpu doresc resetarea AIE de la zero. Vlad Filat refuză să demisioneze. Întrevederea cu Nicolae Timofti

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a propus, la 21 februarie, varianta “doi paşi şi de la zero” pentru negocierile de resetare a AIE. Cei doi paşi, a precizat Marian Lupu, înseamnă demisia lui Vlad Filat din funcţia de premier şi a sa, din cea de preşedinte al Parlamentului. Apoi, ar urma să fie reluate de la zero negocierile privind continuarea guvernării în formatul AIE. 

Mihai Ghimpu a vorbit cu o zi înainte că ar dori o asemenea variantă, în timp ce Vlad Filat declară că nu-şi va depune demisia, pentru că aceasta va însemna provocarea alegerilor parlamentare anticipate şi, respectiv, instabilitate. 

“Demisia Guvernului înseamnă începutul campaniei electorale şi începutul alegerilor. Alegerile anticipate sunt o soluţie prostă pentru Republica Moldova - pierdere de timp şi incertitudine în domeniul economic”, a declarat Vlad Filat presei. 


Marian Lupu susţine însă că propunerea sa este “singura cale pentru punerea bazelor unei noi alianţe democratice” şi evitarea alegerile anticipate. Marian Lupu a apreciat că Vlad Filat “se consideră Dumnezeu, Mesia pe Pământ”, “îl interesează funcţia, nu cetăţenii sau reformele”, iar acest fapt “e un sindrom periculos” pentru Republica Moldova. 

La 13 februarie, PLDM, formaţiunea condusă de Vlad Filat, s-a retras din acordul de constituire a AIE, cerând negocierea unui nou acord, fapt care a declanşat o nouă criză a coaliţiei de guvernare. 

În seara zilei de 21 februarie, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL) au avut o întrevedere comună cu preşedintele Nicolae Timofti, care intermediază tratativele. 

La finalul întâlnirii, Serviciul de presă al Preşedinţiei a transmis că “şeful statului le-a propus liderilor AIE să depășească disensiunile existente în cadrul Coaliției de guvernământ și să identifice soluții pentru a păstra actuala formulă de guvernare”. Nicolae Timofti „i-a îndemnat să continue tratativele în viitorul apropiat”. 

Liderii din AIE au repetat la întâlnirea cu preşedintele Nicolae Timofti esenţa declaraţiilor făcute jurnaliştilor pe parcursul zilei. "Orice discuţie poate începe doar după ce va demisiona Guvernul Filat, va fi desemnat un premier interimar, apoi va urma demisia mea. Astăzi nu am convenit nimic, au fost doar prezentări de viziuni", a spus Marian Lupu după întrevederea cu Nicolae Timofti. 

La rândul său, Mihai Ghimpu a declarat despre întâlnire: "Eu mai mult am tăcut. Fiindcă eu ştiu că Alianţa trebuie să existe şi atât. Eu am spus mai înainte, corect ar fi să demisioneze cei doi. Nu este corect: ei merg cu maşina, dar eu cu bicicleta. Corect ar fi ca ei să coboare jos pe pamânt, ambii, că aici e viaţă, sus e numai chin”.

„Mai departe vom proceda după situaţie”, a declarat presei Nicolae Timofti, care a subliniat necesitatea păstrării AIE. 

Elldor.Info

Niciun comentariu: