joi, 18 aprilie 2013

Corneliu Gurin este noul procuror general al Republicii Moldova (biografia)

Corneliu Gurin a fost numit procuror general al Republicii Moldova joi, 18 aprilie, cu voturile a 51 de deputaţi din PLDM, PDM şi neafiliaţi.
Deputaţii din PCRM, PL şi neafiliaţii din grupul lui Igor Dodon n-au susţinut candidatura. Deputaţii PL, explicând de ce nu l-au votat pe Corneliu Gurin, au declarat că Marian Lupu nu a discutat cu ei despre acest candidat.
În aceeaşi şedinţă, Corneliu Gurin a depus jurământul de învestitură, mulţumindu-le parlamentarilor pentru încredere şi susţinere.

“Le mulţumesc şi celor care nu au votat. Voi lupta să le câştig încrederea. Procuratura va deveni un organ compentent şi transparent, care să respecte legea”, a declarat Corneliu Gurin.


Conform legislaţiei, candidatul la funcţia de procuror general este desemnat de preşedintele Parlamentului.
Printr-o dispoziţie a lui Marian Lupu, a fost creată o comisie de concurs ce urma să selecteze candidatul. Comisia, care a fost condusă de Corneliu Gurin, îl selectase pe Vitalie Pârlog, fost ministru al Justiţiei pe timpul guvernării comuniste, dar Marian Lupu a explicat că a renunţat la acest candidat, pentru că nu ar fi întrunit numărul necesar de voturi.
Până la urmă, candidatul preferat de Marian Lupu a devenit însuşi şeful comisiei.


Până la începutul anului 2013, Corneliu Gurin a fost vicepreședinte al Partidului Acțiunea Democratică (PAD), condus de deputatul Mihai Godea (desprins din PLDM).
Corneliu Gurin are 37 de ani. Este expert în drept parlamentar şi constituţional, licenţiat în ştiinţe juridice al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi, România).
(A absolvit şcoala medie din satul Abaclia, raionul Basarabeasca.)
În perioada 1995-2005 a ocupat diverse funcţii publice, deţine gradul suprem de calificare în serviciul public (consilier de stat al Republicii Moldova de clasa I).
Din anul 2005 a fost expert independent, colaborând cu mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii internaţionale, cu mass-media din Republica Moldova şi de peste hotare.
Este autor de cărţi, studii şi cercetări în domeniul dreptului constituţional şi celui electoral, drepturilor omului, cooperării şi integrării europene, combaterii corupţiei, administraţiei publice, justiţiei.
De asemenea, Corneliu Gurin este unul dintre autorii Codului Electoral şi Legii privind actele legislative.


Parlamentul l-a eliberat din funcţie pe fostul procuror general Valeriu Zubco în şedinţa extraordinată din 21 ianuarie, aprobându-i cererea de demisie, depusă ca urmare a scandalului vânătorii din 23 decembrie 2012, la care a fost rănit mortal Sorin Paciu.

Sursa: Elldor.Info

Mai multe ştiri din 18 aprilie 2013:

Niciun comentariu: